Levandule lékařská - Lavandula angustifolia

Už odpradávna se levandule využívá k výrobě voňavých mýdel, v parfumerii a kosmetice. Latinský název Lavandula byl odvozen ze slova lavare, což znamená mýt se. Tento malý polokeř pocházející z oblasti Středomoří obsahuje mnoho léčivých substancí, jako jsou silice, jemné třísloviny (zejména kyselina rozmarýnová s protizánětlivými a antivirovými účinky), kumariny a flavonoidy.
levandule
Levanduli používáme při obtížích s usínáním, nervozitě a stavech neklidu. Levandulový koupelový olej tiší bolesti a uklidňuje při migrénách, pomáhá při depresích a nespavosti. Má desinfekční a regenerační účinek, podporuje hojení drobných ran a popálenin. Levandulový olej je vhodný pro každodenní použití, chrání pokožku před vysoušením.

Zpět